Banankaka (tyvärr inga bilder)

Ingredienser:
1 ägg
1 1/2 dl socker
2 bananer
4 msk grädde
1/2 dl smält smör
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Mosa bananerna och blanda ner i smeten tillsammans med grädde och det smälta smöret.
Sikta mjöl blandat med bikarbonat, bakpulvet och vaniljsocker.
Häll smeten i en smord bröad form.
Grädda i 175 grader  i ca 40 minuter.

Resultatet:

Lite degigt men gott, smaken var god men hade varit godare med bitar av blockchoklad i den.
Helene gillade inte smaken men hon tyckte inte det var fel på konsistensen.
Betyg 1/5 2/5

Äppel-Jordgubbspaj

Ingredienser:
140 gram smör
2 dl socker
3 dl mjöl
1 1/2 dl havregry

3 stora äpplen
1 dl jordgubbar

Blanda ihop ingredienserna till en smulig deg.

Skär upp äpplena i mindre bitar.
Värm jordgubbarna i micron tills de blir lösa, mosa dem sedan till en sås.
Lägg upp äppelbitarna i en form, häll sedan över jordgubbssåsen.

På med smuldegen.
Toppa med lite smält smör.


In i ugnen 20 minuter på 200 grader.

Resultat
Otroligt gott. Äppelpaj är gott bara i sig men med den här jordgubbssåsen blev det lite speciellare och mer spännande.  Helt klart en tia!
Betyg 5/5

Smaklig måltid!

Jörgens kladdkaka med chokladsås

Ingredienser:
Smet
1 1/2 dl mjöl
3 dl socker
3 msk kakao
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 msk sirap
100 gram smält smör

Chokladsås
1 dl mjölk
3 msk kakao
1 1/2 dl socker

Smöra och ströbröa en form
Vispa ägg och socker poröst
Blanda sedan i resten av ingredienserna i smeten.



Blanda sedan ihop chokladsåsen i en liten kastrull. Blanda under värme tills det blir en jämn fin sås.

Blanda sedan ner såsen i smeten i en form. Rör inte ihop dem helt utan behåll lite "ränder".



In i ugnen 20 minuter eller mer, kolla efter 20 minuter, på 200 grader.

Resultat
Denna kladdkaka har alltid varit lika god men den här gången tänkte vi spejsa till det lite och hälla i lite chokladsås. man kan ju lägga i chokladbitar så då tänkte vi varför kan man inte hälla i lite chokladsås? Det blev gott men den smakade nästan som vanligt.  Lite extra kladdig var den i alla fall, vilket är bra. Jättegott men nästa gång kör vi nog på både chokladsås och chokladbitar.
Jättegott att köra orginal också.
5/5

Smaklig måltid!

Grekisk sallad

Att en grekisk sallad är mycket uppfriskande och gott är väl ingen nyhet. Men ibland kan den kännas väldigt fattig på ingredienser. Jag personligen älskar grekisk sallad, men vill idag laga någonting med mer klös i, extra ingredienser, inte helt fel kanske. Blir det lika gott om man blandar ner majs, rädisor, kanske några färsta champinjoner och några skivor ananas? Ja vi kan ju pröva.
idag blir det en matig sallad till middag.



Jag använde:
En halv gurka
ett halvt salladshuvud
en halv paprika
5 rädisor
1 burk majs
1 skiva ananas (valfritt)
4 färsta skampinjoner
1 rödlök
1 bit fetaost
2 bitar melon (valfritt)


Sedan hackade jag upp de i önskade bitar och blandade ihop. Salladen spetsas med lite olja och vinäger, även gott med lite lite citronpeppar eller mald svartpeppar.





Betyg 5/5


Canneloni på vårt vis

Ingredienser:
200 gram spenat
8 soltorkade tomater
Två stycken förpackningar pastasås basilika
2 förp Ricotta ost
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Lasagneplattor, fullkorn
olivolja
Ost (valfri)


Börja med att skölja av spenatbladen en efter en. Det kan ofta finnas saker som småsten och sånt i spenat så var däröfr uppmärksam.
Hacka löken och vitlöken. skär upp de torkade tomaterna i småbitar.

Häll upp olivolja i en stekpanna. Sedan spenaten tillsammans med löken och vitlöken i stekpannan och låt det fräsa.
När det sugit in all olivolja, blanda i riccotta osten och de soltorkade tomaterna. Rör om.

Häll upp pastasåsen i en ungsform.
Ta sedan lasagneplattorna och fördela blandingen i dem och ulla dem till små rullar. Lägg rullarna på såsen. När det är färdigt häll på den andra förpackningen med pastasås.
Över detta lägger man på riven ost.

In i ugnen 20 minuter på 225 grader.





Resultat
En väldigt god canelloni. Ett otroligt bra allternativ på lasagne för en vegetarisk. Hur god den än var finns det dock vissa ändringar man skulle kunna göra i framtiden om man vill ha en canelloni med en annan touch. Istället för ricotta ust skulle man kunna lägga i mozzarella ost i rullarna. Någonting som återstår att pröva. Annars utsökt.
Lite minus får det eftersom det var ganska pilligt att göra rullarna. Man får vara försiktig så att de inte går sönder. Det var även svårt att lägga upp enn rulle fint på tallriken, vilket kanske syns på bilden.
Betyg 4/5



Smaklig måltid.


Lax med nötpanering och färsk Citronpasta

Ingredienser:
1 citron
Färsk timjan
cashewnötter
Olivolja
Valfritt många laxbitar
Valfritt tillbehöv (där vi här körde på färsk citronpasta)


Det är krångligt att skriva rätt mängd på sakerna till nötblandningen. Det beror helt enkelt på hur många laxbitar man tänker använda och hur mycket man vill ha på dem. Man kan ta i mer eller mindre av allting allt eftersom.




Börja med att hacka upp så många cashewnötter du tror blir lagom. De ska hackas upp i väldigt små bitar, så smått man kan hacka dem.
Gå sedan vidare ill att hacka upp timjan. Samma sak här, hacka dem i så små bitar som möjligt.
Blanda ihop dem och häll i lagom mängd olivolja så att det blir en krämigare konsistens.
Riv sedan i citronskalet från en halv citron. Det är viktigt att bara skära det gula så man inte kommer in på det vita. Pressa sedan denna halva ner i blandningen.
Rör om.
Det ska se ut som på bilden här nedan.



Om laxen är fryst, se till att lägga fram den i tid eftersom den ska vara upptinad innan den ska in i ugnen. Skölj gärna av laxen innan och ta hjälp med lite hushållspapper för att suga upp vattnet så fort som möjligt från den.
När tiningen är färdig lägger du laxbitarna i en plåt.
Börja med att salta och peppra dem, sedan lägger du på nötblandningen hämt fördelat över alla laxbtarna.
In i ugnen ca 20 minuter på 200 graders värme. Se till att blandningen på laxen inte blir för mörk, sänk då hellre värmen och ha inne den lite längre.



Tillbehör tar du vad du elst anser passa till, men detta är verkligen att rekomendera då citronsmaken passar bra in i denna rätt.





Resultat

Superenkelt och supergott! Det tar sin lilla tid då upptinande av laxen och förberedelserna med nötröran är inräknade men det är dete värt. Gillar man lax kommr man att gilla det här. Men obs, såklart ingenting för nötallergiker.
Serveras med sallad till.
Betyg 4/5



Smaklig måltid!



Enkel Kycklingsallad

Ingredienser:
3 stycken vita bröd
Ett paket körsbärstomater
I salladshuvud
1 Gurka
Olja och vinäger
2 färdiga kycklinhfiléer

Väldigt enkelt att göra, det är bara att hacka all sallad så man vill ha den. Skära upp kycklingen i lagomstora bitar som passar bra till resten av bitarna.
Krutongerna
hacka bröden i små fyrkandet. Häll i rikligt mycket smör i en stekpanna(Man kan även ta olivolja) så man får känslan av att bitarna blir lite "friterade". Krydda med salt, någon örtkrydda eller helt enkelt det man vill.


Voila



Resultat:
Som en god kycklingsallad ska vara :) Men tänk på att kycklingen faktiskt inte gör sig så bra ihop med vinäger så ös inte på med för mycket.
Smaklig måltid

Indisk gryta

Ingredienser:
Fyra bitar kycklingfilé
2 konserver kokosmjölk
1 konserv bamboo shots
2 konserver vattenkastanjer
1 stor röd paprika
1 Chiken tikka kryddmix
1 burk Mango chatney
Turkisk/grekisk yoghurt
2 burkar kokosmjölk
3 klyftor vitlök
Färsk Ingefära
1 rödlök
1 chili
1 färsk lime


Börja med att tina kycklingen. Antingen att man ställt fram den i förväg, annars en stund i micron. Den ska bara tinas lite lite efterson det är lättare att hacka upp kycklingen i jämna tärningsbitar om den är hård. Så skär alltså upp kycklingen i små bitar.

Börja hacka paprikan i hyfsat små bitar och löken i rätt stora bitar. Skär limen på hälften, även vattenkastanjerna kan delas på mitten.
Skär upp chilin, skär den rakt itu på längden och peta ut tjärnorna (för ett starkare resultat - behåll dem)

Stek kycklingen färdig.

Häll i en halv deciliter olivolja i en gryta. Häll i kycklingen sedan kokosmjöljen. Rör om ett tag, häll sedan i paprika, vattenkastanjer, löken.
Riv i lite ingefära, (mängden är en smaksak)
Pressa i vitlöken.
Häll i bambuu shotsen.
Allting under omröring.

Sist i med kryddmixen.
Låt koka en stund på låg värme.



Resultat:
Resultatet blev mycket gott. Mango chatney såsen blandat med yoghurten gör sig väldigt bra till, och det bästa tillbehöret är ris. Grytan är ganska starkt, så det gäller att verkligen inte ta i chilins innehåll om man är känslig. Detta är absolut en gryta värd att göra om.









Välkommen!

Det här är vår blogg Emelie och Helenes!
Vi går sista året på gymnasiet och har ett projekt arbete som handlar om mat. Vi ska undersöka maträtter, laga recept, tycka tänka och betygsätta maträtter. När allting är färdigt väljer vi ut de vi tyckt om och skickar in det vi har till vulkan, där de kan trycka upp en bok av det.
Recepten ska vara hyfsat enkla, och billiga. En bok för den som flyttat hemifrån. Vi kommer även undersöka vart man kan hitta varorna till recepten till billigast pris. Allt man behöver!

I den här bloggen kommer vi att lägga upp våra recept och åsikter. Eftersom bloggen är skapad väldigt sent kommer vi att lägga in redan gjorda recept men från och med nu också uppdatera på vägen till vårt mål.

Smaklig måltid.

RSS 2.0