Klappgröt



Ingredienser
3 dl sylt (i det här fallet lingon)
6 dl vatten
1 dl mannagryn
socker
salt
vaniljsocker



Blanda sylten och vattnet i en kastrull. Låt koka upp (rör gärna om hela tiden, annars bränner sylten fast i kastrullbottnen och så smakar allting bränt).Sila sedan bort bären och eventuella frön (för lingonsylten), och kasta bort dessa (försök i alla fall få bort så mycket av fröna som går). Häll tillbaka såsen i kastrullen och tillsätt mannagrynen. Koka upp och rör konstant i ca 5 minuter. Häll sedan över såsen till serveringsskålen, gärna i glas (men inte i ömtåligt glas!!). Vispa därefter såsen med en elvisp tills den blivit väldigt porös, i ca 30 minuter. Smaksätt med socker, salt och vaniljsocker efter behag. Ställ därefter in allting i kylen med plastfolie över och låt den stå i några timmar tills konsistensen blivit mossig. Servera med mjölk och grädde (ej vispad) i djupa tallrikar.

Resultat
Allt gick bra. Ingenting brände fast i kastrullbottnen och det gick bra att vispa den långa tiden. Det är rätt kul att se hur den cerisrosa såsen långsamt förvandlas till ett rosa fluff. Det enda problemet var att det inte fanns tillräckligt med mannagryn, så vi fick hälla bort lite syltsås. Men resultatet blev jättegott i alla fall. Emelie blev extra glad eftersom den var rosa.
Betyg
4½/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0