Vanilj och kardemummakakor



Ingredienser
1/3 paket jäst för söta degar (16.5g)
2 msk fingersvarmt vatten
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
100g rumstempererat smör
2 tsk stött kardemumma (går även med malen, men helst inte)
3 dl vetemjöl
Strössel
50g smör
2 msk socker

¨

Blanda ut jästen med vattnet. Rör strö- och vaniljsocker med smöret tills det är poröst. Blanda jäst, smör- och sockerblandning, kardemumma och vetemjöl. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen och tryck ut den till en stor, rund kaka, ca 28 centimeter i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Hyvla över kallt smör och strö på socker. Grädda mitt i ugnen i 12-14 minuter. Låt svalna innan den skärs i tårtbitar.

Resultat
Det blev en ganska stark kardemummasmak. Man skulle ha använt färdig mald kardemumma anser jag. Då skulle det nog ha blivit godare. Annars var det en annorlunda och god kaka. För den som gillar kryddiga starka smaker.
Betyg
West 3½/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0