Banan- och limemoussetårta

Till 10-12 personer

Viktigt! Innan du börjar med tårtan måste du veta att den tar väldigt lång tid att göra - 4+3+1 timmar ska den stå i frys och kyl.

Ingredienser
Bottnen
2 dl strösocker
150g rumstempererat smör/margarin
3 medelstora bananer (ca 500g)
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
100g riven kokos
Mousse
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl matyoghurt (inte matlagningsgrädde - lätt att läsa fel!)
1½ dl strösocker
2 tsk rivet limeskal
4 gelatinblad
1 dl pressad lime
Limegelé
2 gelatinblad
1 dl koncentrerad citron- och limesaft från flaska
1½ dl vatten
Garnering
2 dl vispgrädde
100g riven kokos
4 exotiska frukter, t ex mango, papaya, kiwi och rambutan
(jag hittade ingen papaya så jag använde persikor på burk istället, det går lika bra)



Bottnen
Sätt ugnen på 175 grader. Lätt ett smörgåspapper/ bakplåtspapper i botten på en springform (ca 24 cm i diameter). Smöra och bröa formen. Rör socker och smör poröst. Skala och mosa bananerna och blanda ner dem i smeten. Vispa i äggen. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och kokos. Blanda ner det i smeten.  Häll smeten i springformen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter. Låt kallna.

Mousse
Vispa grädden lätt. Vispa creme fraiche, matyoghurt och socker tills sockret löst sig. Tillsätt limeskalen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Värm limesaften i en kastrull och låt sen gelatinbladen smälta. Rör ner saften i yoghurtblandingen tillsammans med grädden.
-Dela bottnen i två delar - på mitten alltså. Diska ur springformen och klä kanterna med bakplåtspapper. Lägg tillbaka ena bottnen och häll på hälften av moussen. Lägg därefter på andra delen av bottnen, och täck med resten av moussen. Täck över allt med plastfolie och låt stå i frysen i minst 4 timmar.

Tina tårtan i kylen i ca 3 timmar. Lägg därefter 2 gelatinblad i kallt vatten. Värm citron- och limesaften i en kastrull och låt gelatinbladen smälta. Tillsätt vattnet. Häll det sen över tårtan. Gelen stelnar i kylen på ca 1 timme.

Garneringen
Vispa grädden. Täck kanterna på tårtan med grädden och strö sedan på kokos. Skär upp frukterna i bitar och garnera tårtan.


Resultat
Det tog mig exakt två dagar att göra tårtan. Det var jobbigt och krångligt, men resultatet blev väldigt fint och jag blev väldigt stolt. Det krångligaste var att den skulle vara i frysen först 4 timmar, och sen tina i kylen 3 timmar. Jag blev färdig med moussen klockan 10 på fredagkvällen, och var tvungen att vänta tills 2 på natten för att ställa den i kylen. Dessutom stötte jag på fler än ett problem under vägen. Min bror käkade upp hela min creme fraiche, vilket jag upptäckte klockan kvart i nio på fredagkvällen - en kvart innan alla mataffärer stängde. Lyckligvis räddades jag av snälla grannar som kunde låna ut en burk till mig. Sen kunde jag, som jag tidigare nämnt, inte hitta någon papaya, så jag köpte persikor istället. Sist så hade jag ingen citron och limesaft (utan bara citron), men det ordnade jag genom att bara pressa en lime så att jag fick en halv deciliter limesaft, och sen fylla på resten med citronsaft.
Betyg
4/5
Eftersom jag (Helene) aldrig riktigt har gillat kokos, förutom till chokladbollar, så blev jag inte så fäst vid banan/kokos bottnen. Men moussen var god och limegelén också, och förutom det kändes det härligt att äntligen få smaka på 2dagars-jobbet. Mamma och pappa, och creme fraiche-ätaren, gillade den i alla fall väldigt mycket så därför höjde jag betyget.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0