Kassler Provencale
Ingredienser
500-600g benfri kassler
3 dl vispgrädde (ej matlagningsgrädde eller grädde utspädd med mjölk)
1 dl hackad persilja (färsk)
2-3 vitlöksklyftor
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
2 dl riven ost
Skär kasslern i skivor. Lägg dem i en eller två rader i en ugnsäker form. Vispa grädden lätt och blanda med persilja, pressad vitlök, salt och peppar. Klicka grädden över kasslern och strö över den rivna osten. Gratinera i mitten av ugnen i 175-200 grader i ca 30 minuter. Strö över lite hackad persilja och servera med ris, bandpasta eller kokt potatis - gärna tillsammans med en blandad sallad och vitt bröd.
Resultat
Alltid lika gott. Jag (Helene) brukar ha i 3 viklöksklyftor, för jag tycker det blir godare då. Dessutom gillar jag när den serveras med bandpasta. Det är väldigt lätt att göra den här maträtten. Det blir inte så mycket disk, är rätt få ingredienser, och tar heller inte så lång tid att göra.
Betyg
4½/5
Helene gillar färsk persilja och basilika, för det luktar så himla gott!
Banan- och limemoussetårta
Viktigt! Innan du börjar med tårtan måste du veta att den tar väldigt lång tid att göra - 4+3+1 timmar ska den stå i frys och kyl.
Ingredienser
Bottnen
2 dl strösocker
150g rumstempererat smör/margarin
3 medelstora bananer (ca 500g)
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
100g riven kokos
Mousse
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl matyoghurt (inte matlagningsgrädde - lätt att läsa fel!)
1½ dl strösocker
2 tsk rivet limeskal
4 gelatinblad
1 dl pressad lime
Limegelé
2 gelatinblad
1 dl koncentrerad citron- och limesaft från flaska
1½ dl vatten
Garnering
2 dl vispgrädde
100g riven kokos
4 exotiska frukter, t ex mango, papaya, kiwi och rambutan
(jag hittade ingen papaya så jag använde persikor på burk istället, det går lika bra)
Bottnen
Sätt ugnen på 175 grader. Lätt ett smörgåspapper/ bakplåtspapper i botten på en springform (ca 24 cm i diameter). Smöra och bröa formen. Rör socker och smör poröst. Skala och mosa bananerna och blanda ner dem i smeten. Vispa i äggen. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och kokos. Blanda ner det i smeten. Häll smeten i springformen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter. Låt kallna.
Mousse
Vispa grädden lätt. Vispa creme fraiche, matyoghurt och socker tills sockret löst sig. Tillsätt limeskalen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Värm limesaften i en kastrull och låt sen gelatinbladen smälta. Rör ner saften i yoghurtblandingen tillsammans med grädden.
-Dela bottnen i två delar - på mitten alltså. Diska ur springformen och klä kanterna med bakplåtspapper. Lägg tillbaka ena bottnen och häll på hälften av moussen. Lägg därefter på andra delen av bottnen, och täck med resten av moussen. Täck över allt med plastfolie och låt stå i frysen i minst 4 timmar.
Tina tårtan i kylen i ca 3 timmar. Lägg därefter 2 gelatinblad i kallt vatten. Värm citron- och limesaften i en kastrull och låt gelatinbladen smälta. Tillsätt vattnet. Häll det sen över tårtan. Gelen stelnar i kylen på ca 1 timme.
Garneringen
Vispa grädden. Täck kanterna på tårtan med grädden och strö sedan på kokos. Skär upp frukterna i bitar och garnera tårtan.
Resultat
Det tog mig exakt två dagar att göra tårtan. Det var jobbigt och krångligt, men resultatet blev väldigt fint och jag blev väldigt stolt. Det krångligaste var att den skulle vara i frysen först 4 timmar, och sen tina i kylen 3 timmar. Jag blev färdig med moussen klockan 10 på fredagkvällen, och var tvungen att vänta tills 2 på natten för att ställa den i kylen. Dessutom stötte jag på fler än ett problem under vägen. Min bror käkade upp hela min creme fraiche, vilket jag upptäckte klockan kvart i nio på fredagkvällen - en kvart innan alla mataffärer stängde. Lyckligvis räddades jag av snälla grannar som kunde låna ut en burk till mig. Sen kunde jag, som jag tidigare nämnt, inte hitta någon papaya, så jag köpte persikor istället. Sist så hade jag ingen citron och limesaft (utan bara citron), men det ordnade jag genom att bara pressa en lime så att jag fick en halv deciliter limesaft, och sen fylla på resten med citronsaft.
Betyg
4/5
Eftersom jag (Helene) aldrig riktigt har gillat kokos, förutom till chokladbollar, så blev jag inte så fäst vid banan/kokos bottnen. Men moussen var god och limegelén också, och förutom det kändes det härligt att äntligen få smaka på 2dagars-jobbet. Mamma och pappa, och creme fraiche-ätaren, gillade den i alla fall väldigt mycket så därför höjde jag betyget.
Chocolate Chip Cookies
Inredienser
300g mörk (70%) choklad
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
4½ dl brun farin
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
200g smör/margarin
6½ dl havregryn
ev ½ dl mjölk
Sätt ugnen på 200 grader. Grovhacka chokladen. Blanda mjöl, bikarbonat och salt. Vispa äggen lätt. Blanda därefter i farin, strösocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp. Rör sedan ner smöret/margarinet. Häll i havregryn och rör om ordentligt. Tillsätt mjölblandningen och eventuellt mjölk om degen verkar torr. Arbeta ihop degen snabbt. Blanda ner chokladen. Klicka ut ca 16-20 kakor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. Låt kallna på plåten.
Resultat
Såhär i efterhand upptäckte jag (Helene) att jag hade tagit 1/4 socker istället för 3/4 - vilket resulterade i att farinsockrets smak framträdde tydligare, vilket också sänkte dess betyg. Hade jag gjort rätt hade de säkerligen blivit godare. Men de var rätt goda i alla fall, framför allt de med mycket choklad i.
Det roligaste med att göra det här receptet var nog att smeten vid ett tillfälle såg ut som det där klegget barnjungfrun i Glasblåsarens Barn smällde innan den där gräddtårtan. Det var rätt kul. :)
"Mat varannan timme!"
Betyg
3/5 - hade de varit rätt gjorda skulle nog betyget varit högre.
Helenes pappas spaghetti med köttfärssås
Ingredienser
(Till 4 pers)
2 gula lökar
Rapsolja
4 msk tomatpuré
Vitpeppar
Salt
500g Spaghetti
400g Köttfärs (nötkött)
2 vitlöksklyftor
4 dl vatten
4 msk matlagningsvin
1 msk basilika
Bra att veta:
Använd trä eller plastverktyg i en traktörpanna/teflon panna - annars sliter det på treflonen.
Man kan använda rivgärn till löken., det går smidigt och snabbt, blir dock lite slabbigare.
Häll lite rapsolja i en traktörpanna. Hacka löken och bryn dem på normal värme. Häll sen över löken på en tallrik. Bryn köttfärsen tills den är genomstekt. Pressa ner vitlöken, och häll sen tillbaka löken. Blanda i tomatpuré, vitpeppar, salt och vatten. Koka på svag värme med locket på glänt. Låt koka i ca 25 minuter. Häll sen i matlagningsvin och basilika. Koka i ytterligare 5 minuter.
Koka på upp pastavattnet. Låt koka i ca 7 minuter, beroende på pastan.
Servera med riven ost och kanske ett glas rödvin.
Resultatet
Det var gott, det behövdes dock lite mer salt, och mer pasta. Emelies åsikt var: "Inga krossade tomater i köttfärssåsen? Då måste vi göra min någon gång också!"
Men när den var klar var det jättegott.
(Jag, Helene, tycker att den är godare när pappa gör den, men jag gjorde ett rätt så bra jobb ändå.)
Betyg
4/5
Finska pinnar
Ingredienser:
50 g sötmandel
5 bittermandlar
4 1/2 dl vetemjöl(750 gram)
1 dl strösocker
200 gram smör
Penslingen
1 äggvita
Garnering
pärlsocker
finhackad sötmandel
Skålla och skala mandel och bittermandel. Finhacka mandeln och blanda samman med mjöl, socker och smör till en deg. Låt degen vila ca 30 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader, dela degen i fyra bitar och rulla varje bit till fingertjocka längder. Lägg dem tätt intill varandra. Pensla med äggvita och strö över med pärlsocker och finhackad mandel.
Skär längderna i 4-5 cm långa bitar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
Resultat:
Det blev sjukt gott enligt mig (Emelie). Väldigt mumisgt, tar man en måste man ta fler!
De var lite jobbiga att göra - jag (Helene) hade tydligen i lite för mycket mjöl, för jag blev tvungen att trycka ihop dem en och en - de bara gick sönder hela tiden. Men de blev väldigt goda, så det var värt det.
Betyg
West 3/5
Svanis 4½/5
Vanilj och kardemummakakor
Ingredienser
1/3 paket jäst för söta degar (16.5g)
2 msk fingersvarmt vatten
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
100g rumstempererat smör
2 tsk stött kardemumma (går även med malen, men helst inte)
3 dl vetemjöl
Strössel
50g smör
2 msk socker
¨
Blanda ut jästen med vattnet. Rör strö- och vaniljsocker med smöret tills det är poröst. Blanda jäst, smör- och sockerblandning, kardemumma och vetemjöl. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen och tryck ut den till en stor, rund kaka, ca 28 centimeter i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Hyvla över kallt smör och strö på socker. Grädda mitt i ugnen i 12-14 minuter. Låt svalna innan den skärs i tårtbitar.
Resultat
Det blev en ganska stark kardemummasmak. Man skulle ha använt färdig mald kardemumma anser jag. Då skulle det nog ha blivit godare. Annars var det en annorlunda och god kaka. För den som gillar kryddiga starka smaker.
Betyg
West 3½/5
Klappgröt
Ingredienser
3 dl sylt (i det här fallet lingon)
6 dl vatten
1 dl mannagryn
socker
salt
vaniljsocker
Blanda sylten och vattnet i en kastrull. Låt koka upp (rör gärna om hela tiden, annars bränner sylten fast i kastrullbottnen och så smakar allting bränt).Sila sedan bort bären och eventuella frön (för lingonsylten), och kasta bort dessa (försök i alla fall få bort så mycket av fröna som går). Häll tillbaka såsen i kastrullen och tillsätt mannagrynen. Koka upp och rör konstant i ca 5 minuter. Häll sedan över såsen till serveringsskålen, gärna i glas (men inte i ömtåligt glas!!). Vispa därefter såsen med en elvisp tills den blivit väldigt porös, i ca 30 minuter. Smaksätt med socker, salt och vaniljsocker efter behag. Ställ därefter in allting i kylen med plastfolie över och låt den stå i några timmar tills konsistensen blivit mossig. Servera med mjölk och grädde (ej vispad) i djupa tallrikar.
Resultat
Allt gick bra. Ingenting brände fast i kastrullbottnen och det gick bra att vispa den långa tiden. Det är rätt kul att se hur den cerisrosa såsen långsamt förvandlas till ett rosa fluff. Det enda problemet var att det inte fanns tillräckligt med mannagryn, så vi fick hälla bort lite syltsås. Men resultatet blev jättegott i alla fall. Emelie blev extra glad eftersom den var rosa.
Betyg
4½/5
Frasiga våfflor
Ingredienser
För 8-10 stycken
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 ½ dl vatten
100g smält smör/ margarin
Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölen och vattnet, samt smöret/margarinet och rör ihop till en jämn smet. Hetta upp våffeljärnet och pensla på lite smält smör före första laggen. Grädda våfflorna och servera med sylt och vispad grädde, eller socker och kanel. Servera dessutom direkt efter att den kommit ur våffeljärnet - läggs de på hög behåller de inte sin frasighet utan blir fuktiga.
Resultat
Helene har gjort dessa fler gånger tidigare, och de blir lika goda varje gång. Jämfört med dethär är våffelmix jätteäcklig! Dessutom är det här receptet nyttigare, eftersom den inte innehåller ägg eller socker. De är lätta att göra och tar inte alls lång tid.
Betyg
5/5
Quesadillas
Ingredienser
Tortillas
Ost, valfri
Matfett att steka i - margarin eller olja
Lägg först upp en tortillas. Ha sen över ost, mängden efter behag. Lägg sen på en tortillas som lock. Stek i stekpannan i ca 10 minuter på medelvärme. Vänd efter 5 minuter. Serveras med en grönsallad.
Resultatet
Väldigt enkelt att göra, billgit dessutom. Passar perfekt som en förrätt om man skär upp den i fyra tårtbitar. Helene tyckte för övrigt att Emelies blomtomater var fina.
Betyg 4/5
Äggtoddy med frukt
Ingredienser
Socker
Äggvita
Valfri frukt
Det blev för mycket socker i det, och väldigt sliskigt. Vi improvisserade bara ihop hur mycket socker det skulle vara. Jag kan tänka mig att vi åt en för stor mängd. I en lite mindre mängd skulle det säkert vara gott, men inte med hallon eller vindruvor till. Möjligtvis mosade jordgubbar.
Betyg 1/5 0,5/5
Ost och skinkpaj
Detta recept improviserade vi ihop. Alltså nästan en vanlig pajdeg.
Det går bra att köpa färdiga pajplattor - det går faktiskt mycket lättare. Skiva ost och lägg på ett lager, varpå ett lager skinka, ett nytt lager ost och ett sista lager skinka. Sen in i ugnen i några minuter, och så är den redo att äta. God med en grönsallad.
Resultatet:
Den var lite för torr och det skulle ha varit lite mer ost på men smaken var verkligen god!
För mycket mjöl, annars inget fel. Behövs bara lite grönsallad till.
Betyg 4/5
Kouloukarakia - vaniljdoftande bröd
Ingredienser
125 g rumsvarmt smör
2 ½ dl strösocker
3 ägg
1 citron rivet skal
12 ½ dl vetemjöl (750 g)
5 tsk bakpulver
1 1/4 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
Pensling
1 ägg
Garnering
Mandelspån
Sätt ugnen på 200 grader. Rör samman smör och socker. Tillsätt ägg och citronskal. Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ner blandningen. Tillsätt mjölk och vaniljsocker. Arbeta till en smidig deg. Forma till små ringar eller kransar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen tills de fått en fin färg - 16-18 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Resultat
Rätt jobbiga att göra, men det var värt det. Däremot smakade de lite konstigt. Det stod att det skulle vara bröd, men vi tog dem för bakverk. De smakade mest citron och luktade knappt vanilj. Men de var goda faktiskt och funkade både som bakverk och bröd med smör.
Betyg
3/5
Kokoscookies
Ingredienser
(Till ca 60 kakor)
225 g smör
2 ½ dl brun farin
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kakao
80 g rostad färsk kokos eller 2 dl riven kokos
100 g ljus choklad
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör, farin, strösocker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao och rör ner smeten. Hacka kokosen - om färsk används - och chokladen grovt och vänd ner i degen.
Dela degen i ca 60 bitar. Rulla dem till bollar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt kakorna kallna på galler.
Resultat
Det var rätt jobbigt att göra och det blev en del disk efteråt. Men det var värt det, för kakan var god och degen också. Däremot blev det inte så många kakor som det stod i receptet - det blev snarare 30. De smakade lite som kokosbollar. Jag (Helene) brukar annars inte gilla kokos så mycket, men det här var väldigt gott.
Betyg
West 4½/5
Svanis 5/5
Förrätt till Pannkaka
Valfria frukter, t ex kiwi, banan, mandarin.
Valfri sylt, t ex hallon
Färdiga pannkakor, 2 per person
Vispgrädde
1 chokladkaka 70%
Stek först pannkakorna (har inget recept på det). Lägg första pannkakan på en tallrik (uppläggningstallriken). Smeta över den vispade grädden och blanda i skivade bananer och hackad kiwi. Lägg över den andra pannkakan. Klicka lite sylt i mitten av pannkakan, och garnera med mandarinklyftor runt. Tryck sedan ner en chokladbit i mitten av sylten.
Resultat
Lite svår att äta, men väldigt god. Rätt enkel att göra, men tar onödigt lång tid.
Betyg
3/5
Flamberade Bananer
Ingredienser
4 bananer
2 mask smör
3 msk brun farin
3 msk honung
½ dl mörk rom
Skala bananerna och dela dem på längden. Smält smöret i en stor stekpanna och tillsätt farin och honung. Lägg ner bananerna och låt dem steka i sockerlagen tills de är mjuka, 3-5 minuter. Värm rommen i en kastrull. Stäng av köksfläkten och häll rommen över bananerna. Tänd omedelbart och låt spriten brinna upp. Servera bananerna med glass.
Resultat
Det var godare än vad vi hade förväntat oss. Det svåra i detta projekt var att tutta på bananerna. Helene använde tändstickor, och råkade släcka fler stickor i bananerna - därav att vissa delar smakade lite bränt. Men det brann lite ett tag, och vi lyckades få en lyckad bild där man ser sånär att det brinner.
Betyg
Svanis 5/5
West 4/5